Tysiąc

Spelregels

Tysiąc is een van de meest populaire Poolse kaartspelen, ook bekend in andere Oost-Europese landen: Rusland, Wit-Rusland, Oekraïne, Kazachstan, Litouwen. 

DOEL: Het doel van het spel is om als eerste 1000 punten te verzamelen.

MAATERIAL: Kaartspel van 24 kaarten (9,10, boer, vrouw, koningin, aas van alle 4 de speelkaartkleuren)

AANTAL SPELERS: 2-4 Spelers

Instelling

Hoewel 1000 een spel voor drie spelers is, kunnen er vier spelers meedoen als er bij elke hand één speler afwezig is. Dit moet natuurlijk worden afgewisseld tussen alle actieve spelers.
Het spel gebruikt een kaartspel van 24 kaarten, met 6 kaarten van elke kleur. Hieronder zijn ze gerangschikt naar puntenwaarde:

  • Aas: 11 punten
  • Tien: 10 punten
  • Koning: 4 punten
  • Dame: 3 punten
  • Boer: 2 punten
  • Negen: 0 punten

Er zitten in totaal 120 punten in het spel. Dit spel omvat ook huwelijken, dit gebeurt wanneer een speler zowel een Koning als een Koningin heeft en extra punten kan verzamelen als hij dit aangeeft.

  • Harten Koning en Koningin: 100 punten
  • Ruiten Koning en Koningin: 80 punten
  • Klaveren Koning en Koningin: 60 punten
  • Schoppen Koning en Koningin: 40 punten

De deal gaat met de klok mee, of naar links, net als het bieden en spelen. De eerste deler kan op een willekeurige manier worden gekozen. De kaarten worden één voor één gedeeld aan de drie actieve spelers totdat zij een hand van zeven hebben. Daarna worden drie kaarten open gedeeld naar het midden van de tafel. Deze kaarten worden Прикуп of prikup genoemd. In de eerste drie rondes van de deal worden kaarten aan de prikup uitgedeeld. Ze worden één voor één gedeeld, meestal tussen de tweede en derde kaart van die ronde.
 

Bieden

Een bod is een getal, dit is een schatting van hoeveel punten een speler denkt die ronde te kunnen winnen. Het minimum bod is 100, en stijgt in veelvouden van vijf (100, 105, 110, 115, 120, enz.).

Het bieden begint bij de speler links van de deler en gaat verder. Elk bod moet hoger zijn dan het vorige. Als een speler past, mag hij niet meer bieden. Het bieden gaat door tot op één na alle spelers hebben gepast, zij worden de aangever. Aangezien de punten in het kaartspel niet meer dan 120 bedragen, mag u niet meer dan 120 inzetten en moet u een Konings/Koninginnenpaar hebben om dit te kunnen doen.

De aangever onthult de drie prikupkaarten in het midden en neemt ze in de hand. Daarna legt de aangever twee ongewenste kaarten af, één aan elke tegenstander. De drie spelers moeten allemaal 8 kaarten hebben. Nu heeft de aangever de mogelijkheid zijn bod te verhogen, na een veelvoud van vijf, of te blijven.

Als een ongelukkige speler na de ruil vier negens in de hand heeft, mag hij die hand opgeven en krijgt hij geen score. De kaarten worden geschud en opnieuw gelegd.

Spelregels

De eerste slag wordt geleid door de aangever, elke volgende slag wordt geleid door de winnaar van de vorige slag. In het begin zijn er geen troeven. Als een speler een huwelijk heeft (een paar Koning en Koningin) mag hij dit aankondigen en bij de volgende slag met een van beide kaarten leiden. De kleur van het paar wordt de troefkleur totdat een ander paar wordt gespeeld. Let op, je mag een huwelijk alleen aankondigen direct na het winnen van een slag EN beide kaarten moeten in de hand zijn.

Tijdens een slag is het belangrijk om zoveel mogelijk de kleur te volgen. Als een speler niet in staat is de kleur te volgen of een troefkaart te spelen, mag hij een willekeurige kaart spelen. Tricks worden gewonnen met de hoogst geplaatste troefkaart of, als er geen troeven zijn, met de hoogst geplaatste kaart van de kleur die geleid wordt. De gewonnen schoppen worden op een extra stapel gelegd voor de waardering.

Scoren & einde van het spel

De spelers tellen de waarde van de in slagen gewonnen kaarten + eventuele gedeclareerde Konings-Koning-paren bij elkaar op. Elke speler begint met nul punten en probeert als eerste 1000 punten te bereiken. De puntentotalen worden opgeteld en afgerond op het dichtstbijzijnde veelvoud van vijf, en vervolgens opgeteld bij de cumulatieve score van elke speler.

Als een aangever in staat is om ten minste het geboden bedrag te scoren, wordt zijn bod opgeteld bij zijn totale score. Als hij er niet in slaagt het geboden bedrag te innen, wordt zijn bod afgetrokken van zijn totale score.

 

Terug naar het overzicht

Contact form
Downloads