De stijgende vraag naar de modernisering van liften

In heel Europa maken miljoenen liftinstallaties deel uit van de inventaris van woningen en commercieel vastgoed. Afhankelijk van de leeftijd en de kwaliteit van de geïnstalleerde systemen, ontstaan er vroeg of laat problemen, stijgen de onderhoudskosten en wordt de levensduur van afzonderlijke componenten bereikt. In andere gevallen veranderen de prestatie- en capaciteitseisen voor een systeem, zodat de stand van de technologie een veilige werking in overeenstemming met de vraag niet meer mogelijk maakt. De vraag of nieuwbouw of modernisering de beste beslissing is, wordt door steeds meer gebouwbeheerders beantwoord met het laatste.

Bij het geven van een nieuwe kans aan oudere liften spelen economische overwegingen een doorslaggevende rol. Belangrijke onderdelen zoals geleiderails of draagframes van liftkooien kunnen vaak worden hergebruikt, waardoor de kosten aanzienlijk dalen. Uitgerust met nieuwe besturing, aandrijving, deuren en/of cabine kunnen zelfs zeer oude liften weer aan de nieuwste normen voldoen en zorgen voor een veilige werking in overeenstemming met alle voorschriften.

Voor goederen- en personenliften

Verschillende liften zijn dit jaar al gemoderniseerd door de liftspecialisten van Lödige Industries. Hiertoe behoort een 20 jaar oude tractielift van contractfabrikant BioConnection in Oss met een draagvermogen van 2000 kg, die werd uitgerust met een nieuw liftbesturingssysteem van KW. Om de veiligheid te verhogen, werd de bediening van de lift ook beperkt tot personen met een toegangspas. Verdere moderniseringsprojecten werden uitgevoerd bij Hotel Sint Joris in Middelburg en bij bloemengroothandel Chrysal in Naarden. In Middelburg werden de liftbesturingen vervangen en in Naarden werden de liftbesturingen, het hydraulische aggregaat en de kooi- en schachtdeuren vernieuwd, zodat beide liften nu weer betrouwbaar en veilig werken.

Een 90 jaar oude personenlift moderniseren

Met de juiste expertise kan zelfs een systeem uit 1933 betrouwbaar worden herstart. Lödige Industries bewees dit onlangs in Berlijn. Bij de door OTIS geproduceerde tractielift werden het besturingssysteem, de aandrijving, de kabels en de begrenzers vernieuwd. Sindsdien beweegt de veteraan weer betrouwbaar tussen vijf verdiepingen en vervoert hij mensen met maximaal 240 bewegingen per uur in het historische woongebouw. Bovendien is de alarmcentrale van Lödige Industries nu ook aangesloten. Regelmatig onderhoud zorgt voor een langdurige werking, zodat niets een levensduur van honderd jaar of meer in de weg staat.

Ongeveer 50 jaar oud en nu ook weer in bedrijf is een hydraulische goederenlift in Lüdenscheid, West-Duitsland. Het model dat Lödige in 1973 installeerde, was jarenlang niet gebruikt en de schachtput was volgelopen met water. Na de overname van een nieuwe eigenaar, die het gebouw als magazijn wil gebruiken, werkt de goederenlift, uitgerust met een nieuw besturingssysteem, lichtroosters en noodoproepsysteem, nu weer betrouwbaar.

Functieherstel inclusief verbeteringen

Lödige Industries heeft onlangs het liftsysteem gemoderniseerd voor een extra zorgwoningencomplex in Middlesbrough (Engeland) vanwege frequente storingen. Tegelijkertijd werd de hydraulische pompeenheid, die zich in de liftput bevond, verwijderd en vervangen door een nieuwe eenheid in de motorruimte. Dit maakt verdere onderhoudswerkzaamheden aan de pompunit aanzienlijk eenvoudiger, omdat er niet langer tijdrovend een putschroef hoeft te worden geplaatst en de liftcabine moet worden neergelaten om veilig te kunnen werken. Nu de modernisering is voltooid, is de lift niet alleen betrouwbaarder en hebben de huurders weer vertrouwen in het gebruik ervan. Hij is nu ook onderhoudsvriendelijker.

 

Meer informatie over modernisering van goederenliften

Contact form
Downloads