Diversiteit in de engineering industrie

De machinebouwindustrie werd en wordt gekenmerkt door een zeer hoog aandeel mannelijke werknemers. In 2020 is slechts 10,8% van alle werknemers in de machinebouw vrouw. Er is zeker ruimte voor verbetering. Bij Lödige Industries leven en stimuleren we diversiteit. Gelijke kansen zijn vanzelfsprekend om de diversiteit voortdurend te handhaven en te verbeteren.

Dr. Vanessa Hagenbrock werkt nu 3,5 jaar als ingenieur bij Lödige Industries. Ze is de interface tussen onze klanten in de luchtvrachtruimte en de technische afdelingen en creëert op maat gemaakte offertes op basis van technische lay-outs. In 2016 promoveerde ze op het gebied van mechanica en basischade van materialen. Met haar technische knowhow is ze een grote aanwinst voor het hele bedrijf.

We hebben onze collega vier vragen gesteld over haar werk als ingenieur:

Waarom heb je besloten ingenieur te worden? Wat is voor jou het meest interessant aan techniek?

"Ik heb besloten om ingenieur te worden omdat ik altijd erg geïnteresseerd ben geweest in natuurwetenschappen. Via mijn vader kreeg ik mijn eerste inzichten in het aanverwante gebied van elektrotechniek. Wat ik vooral waardeer aan werktuigbouwkunde is dat ik hier echt het verschil kan maken voor het eindproduct en de machines letterlijk tot leven kan brengen."

Waarom heb je beslist om te doctoreren? Wat was het focusonderwerp?

"Tijdens mijn studies aan de universiteit van Paderborn leerde ik de basis van werktuigbouwkunde. Na mijn afstuderen wilde ik mijn professionele horizon verbreden in de richting van onderzoek en besloot ik te doctoreren aan de 'Universität der Bundeswehr' in München.

Mijn doctoraalscriptie op het gebied van mechanica gaf me de kans om intensief te werken aan het onderwerp van basale schade aan metalen. Ik heb een schademodel ontwikkeld om de basischade van metalen door poriën en luchtinsluitingen op microniveau te beoordelen."

Is er iets unieks dat vooral vrouwen kunnen bijdragen aan de technische industrie?

"In principe maakt het niet uit of je vrouw of man bent. Het werk van een ingenieur hangt eerder af van de persoonlijkheid. Ik ken zeer gestructureerde, maar ook minder gestructureerde ingenieurs, maar de doorslaggevende factor is de interesse in het vakgebied om een bijdrage te kunnen leveren als ingenieur."

Hoe ziet u uw dagelijkse werk als ingenieur?

"Er is een zeer respectvolle interactie tussen collega's in de werktuigbouwkunde. Het is fundamenteel belangrijk om je sterk te positioneren met je knowhow en bij te dragen aan de oplossing."

Bron: https://de.statista.com/statistik/daten/studie/167555/umfrage/frauenanteil-in-verschiedenen-berufsgruppen-in-deutschland/

Contact form
Downloads