SKIPBO

Spelregels

Het spel Skipbo werd uitgevonden in Brownfield, Amerika door een man voor zijn zieke vrouw. Inmiddels is het spel wereldwijd bekend.

DOEL: Het doel van het spel is om als eerste speler alle kaarten van zijn voorraadstapel uit te spelen.
MAATERIAL: alle speelkaarten
AANTAL SPELERS: 2-4 Spelers

Instelling

Om het spel op te zetten, kiest u eerst de dealer, die vervolgens tussen de 10 en 30 kaarten aan elke speler uitdeelt, afhankelijk van hoeveel mensen er spelen en hoe u wilt spelen. Vervolgens legt elke speler zijn kaarten met de beeldzijde naar beneden aan zijn rechterzijde met de bovenste kaart omgedraaid. De rest van de kaarten gaat in het midden van het speelveld. 

De stapels begrijpen:
Gedurende het spel maakt elke speler 5 verschillende stapels kaarten. Deze stapels omvatten: 

  • De voorraadstapel: Dit is de stapel die rechts van elke speler met de beeldzijde naar beneden blijft liggen, met de bovenkant omgedraaid.
  • De trekstapel: De resterende kaarten blijven met de beeldzijde naar beneden in het midden van de tafel liggen.
  • De bouwstapels: Elke speler kan maximaal 4 bouwstapels vormen. Je kunt een bouwstapel beginnen met een cijfer- of Skipbo-kaart. Je bouwt de stapel numeriek op, van de laagste naar de hoogste, in oplopende volgorde. Nadat een stapel van 12 kaarten voltooid is, kun je deze verwijderen en aan een nieuwe bouwstapel beginnen.
  • De aflegstapel: Elke speler kan 4 aflegstapels maken. De aflegstapels worden links van de voorraadstapel van elke speler uitgespeeld. Je mag zoveel kaarten op de aflegstapels leggen als je wilt, maar je mag alleen de bovenste kaart uitspelen.

Kaartwaarden:

De koning en joker kaarten worden de wilde Skip-Bo kaarten, en de aas tot en met koningin kaarten worden de basiskaarten. Rangorde als volgt: 2,3,4,5,6,7,8,9,10, Boer, Vrouw, Aas.

Spelregels

De speler links van de deler begint het spel met het trekken van 5 kaarten van de trekstapel. Als hij een 1-kaart of een Skip-Bo kaart in zijn hand of bovenop zijn voorraadstapel heeft, kan hij daarmee een bouwstapel beginnen. 
Hun beurt duurt zolang ze kaarten in numerieke volgorde aan hun bouwstapel kunnen blijven toevoegen. Als ze alle 5 kaarten in hun hand uitspelen, mogen ze nog 5 kaarten van de trekstapel trekken. 
Zodra de speler geen kaarten meer kan uitspelen, eindigt zijn beurt zodra hij een van zijn kaarten op een van de aflegstapels legt. 

Het spel gaat links verder, en na de eerste ronde mogen de spelers slechts zoveel kaarten pakken als ze nodig hebben om 5 kaarten op de hand te houden. Daarna mogen ze de bouwstapels aanvullen.

Als de trekstapel op is, worden de voltooide bouwstapels samengevoegd, geschud en gebruikt om een nieuwe trekstapel te maken.

Scoren

Wie het eerst alle kaarten van zijn voorraadstapel uitspeelt, wint het spel. 
Speel je rondes, dan krijgt de winnaar 5 punten voor elke kaart die nog op de voorraadstapels van de andere spelers ligt, plus 25 punten voor het winnen van het spel. Wie het eerst 500 punten bereikt, wint.

Einde van de spel

Als je rondes speelt, wint de eerste speler die 500 punten heeft. Anders wint de eerste speler die alle kaarten van zijn voorraadstapel heeft uitgespeeld.

Terug naar het overzicht

Contact form
Downloads